Un poquet més endavant d’on trobem l’Olivereta del Moro, apareix un camí, que a uns 3,5 quilòmetres del poble, ens porta a la Font de la Mata. Si seguim aquest camí, arribarem a una antiga masia, avui en ruïnes i on podrem veure en el terreny de davant de la casa, un aljub de pedra que va ser construït a finals del segle XIX per la família propietària de la casa.

Aquest aljub té unes dimensions de 11 metres de llarg i 2,8 metres d’ample, i té 2 arcs en forma de corba en cada extrem que li confereixen una importància arquitectònica molt significativa.

Si seguim la senda que baixa a la font, arribarem al paratge conegut com la Font de la Mata.

Aquest paratge va ser condicionat com a zona recreativa, ja que és molt normal que la gent del poble i dels voltants vaja a menjar-se la mona de Pasqua en aquest lloc.

Aquí trobem una font de pedra que no és altra cosa que un pou que van construir els àrabs per aprofitar l’aigua per al camp. La font té 6 graons de pedra en forma de dau per poder baixar i recollir aigua.

Però el signe més representatiu que dóna nom a aquest paratge, són els dos exemplars de mata (Pistacia lentiscus) que nàixen entre les roques de dalt de la font. Es tracta de dos arbres monumentals de dimensions gegantines, i que possiblement siguen les mates més velles i espectaculars de tota la Península Ibèrica, i és tot un orgull trobar-les aquí, al poble de Gata de Gorgos.